Casa Eficienta Energetic Brasov

Actualizare iulie-august 2020: Data de start a programului a fost confirmata, inscrierile se deschid pe 15 septembrie 2020. Ghidul de finantare a fost aprobat si publicat in Monitorul Oficial Partea I, Nr 678 din 30 iulie 2020.

1. Ce este programul Casa Eficienta Energetic?

Programul Casa Eficienta Energetic este o initiativa lansata de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru eficientizarea energetica a imobilelor deja construite. Programul are un buget de 100 de milioane de euro si permite rambursarea a 60% (maxim 15000 de euro) din costurile asociate modernizarii energetice a imobilului.

2. Cand se lanseaza proiectul Casa Eficienta Energetic?

Programul a intrat in dezbatere publica pe 12 mai 2020 si se doreste demararea imediata a programului dupa perioada de dezbatere (30 de zile) si publicarea in Monitorul Oficial.


3. Sunt interesat, care sunt cheltuielile deductibile?

Programul acopera o gama larga de investitii. Sunt acoperite echipamentele, manopera, profitul si TVA aferente acestor lucrari:

  • Imbunatatirea izolatiei imobilului: Tamplarie exterioara, izolatie termica exterioara, izolatie termica a planseului sau a plafonului/mansardei
  • Imbunatatirea sistemelor de incalzire si preparare apa calda: Echipamente termice (centrale termice, pompe de caldura, panouri solare), izolatia termica a conductelor si dispozitive de reglare a sistemului de incalzire
  • Imbunatatirea sistemelor de ventilatie: Montarea de echipamente cu recuperare de caldura
  • Imbunatatirea sistemului de iluminat


4. Cum pot aplica pentru program?

Inscrierea in program se va face online, incepand cu data de 15 septembrie 2020, folosind cateva date personale, fara prea multe detalii legate de imobil. Sistemul va permite inscrieri pana se atinge pragul de 150% din buget. Dupa ce s-a inchis sistemul, se va publica o lista de persoane inscrise, iar acestea vor avea 60 de zile pentru a depune dosarul de finantare.

Pentru dosarul de finantare trebuie depuse o serie de documente legate de imobil (lista completa este disponibila in Ghidul de finantare furnizat de AFM - Articolul 14, pagina 9). In mod normal, singurele documente care trebuie pregatite in mod special de aplicanti sunt certificatul de performanta energetica si auditul energetic, care trebuie sa fi fost emise cu cel mult 6 luni inainte de aplicatie. Sunteti in locul cel bun, certificatele si auditurile energetice sunt specialitatea mea si va pot ajuta cu eliberarea lor. Costurile acestor doua documente este rambursat in cadrul programului.

Odata ce dosarul de finantare este depus, acesta va fi analizat si in cazul aprobarii lui se trece la semnarea contractului de finantare.

Dupa ce contractul de finantare este semnat, aplicantul poate demara lucrarile.

Odata incheiate lucrarile, aplicantul va depune dosarul de decontare, care contine detalii despre lucrarile executate si costurile acestora. Pentru acest dosar, trebuie realizate din nou un certificat de performanta energetica si un audit energetic. Din nou, va pot ajuta cu eliberarea acestor documente, iar costurile sunt rambursate prin cadrul programului.

La final, va bucurati de proprietatea proaspat modernizata.


5. Am nevoie de sfaturi

Ati ajuns in locul potrivit! Numele meu este Mihaela Popa si sunt auditor energetic de aproape 10 ani. Va pot ajuta cu eliberarea certificatului si a auditului energetic in Brasov si in localitatile din jurul Brasovului. Totodata sunt printre persoanele care a pus bazele echipei Kronstadt Energii Regenerabile acum mai bine de 25 de ani, o echipa specializata in ofertarea, montarea si mentenanta echipamentelor termice de inalta eficienta energetica. Impreuna va putem oferi un pachet complet de servicii, de la identificarea celor mai potrivite echipamente pentru imobilul dvs., pana la executia lucrarilor, mentenanta echipamentelor si eliberarea documentelor necesare programului.


Acceseaza programul Casa Eficienta Energetic

0745186649